Companiile gigant care pleacă de pe piața din Rusia. Câți bani pierde statul lui Putin

de: Anca Lupescu
03 03. 2022

De la giganți din domeniul energiei la administratori de fonduri și firme de transport, companiile globale încearcă să își retragă banii din Rusia, în timp ce Moscova ridică podul mobil. Graba de a ieși de pe piața din Rusia s-a înrăutățit marți, când premierul rus Mihail Mișușin a declarat că Moscova va bloca temporar accesul străinilor la active.

Cați bani au fost pierduți din război

UPDATE: IKEA închide toate cele 17 magazine din Rusia 

Compania suedeză de mobilă a anunțat că își va închide toate punctele de vânzare din Rusia, ca răspuns la invazia rusă pe teritoriul Ucrainei. Supermagazinul a adăugat că aprovizionarea în Rusia și Belarus – care nu are magazine IKEA – se va întrerupe.

„Războiul are un impact uman uriaș și are ca rezultat perturbări grave ale lanțului de aprovizionare și ale condițiilor comerciale, motiv pentru care grupurile de companii au decis să întrerupă temporar operațiunile IKEA în Rusia“, au spus, într-o declarație comună, Inter IKEA și Ingka Group.

Numai pierderile directe din război, inclusiv echipamentul militar lichidat și victimele personalului, au costat în primele 5 zile Rusia aproximativ 7 miliarde de dolari. Dintre acestea, se estimează că numai pierderea de vieți omenești va reprezenta 2,7 miliarde de dolari în PIB pierdut în următorii ani.

Dincolo de aceasta, amploarea mobilizării, inclusiv logistica, personalul, muniția, combustibilul, lansările de rachete și așa mai departe, va costa mai mulți bani în fiecare zi. Drept urmare, potrivit cercetătorilor, costul zilnic al războiului pentru Rusia este „probabil să depășească 20 de miliarde de dolari” pe măsură ce invazia crește.

Băncile şi companiile din Rusia au început să retragă miliarde de dolari din băncile occidentale care au operaţiuni în SUA, din cauza îngheţării activelor sau altor posibile sancţiuni economice impuse de Washington în contextul crizei din Crimeea, conform unor surse bancare mosccovite, citate de Financial Times, scrie gandul.info.

În plus, retragerile de capital au accelerat la scurt timp după încheierea fără un acord a ultimei runde de negocieri dintre ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, şi secretarul de stat al SUA John Kerry. Astfel că investitorii aşteaptă cu îngrijorare rezultatul referendumului de duminică din Crimeea privind separarea de Ucraina şi aderarea la Federaţia Rusă, iar traderii şi oamenii de afaceri anticipează că SUA şi aliaţii din Vest ar putea anunţa sancţiuni economice împotriva Rusiei încă de luni.

Rubla a ajuns să se tranzacţioneze aproape de un minim istoric, iar cei mai bogaţi 10 oameni din Rusia, în frunte cu miliardarul Alişer Usmanov, au pierdut 6,6 miliarde de dolari din avere în ultima săptămână, conform estimărilor publicate vineri de compania de cercetare Wealth-X. În plus, 1 rublă a ajuns să fie mai puțin de doi cenți.

Acţiunile companiilor ruse au pierdut 20% din valoare de la începutul acestui an, continuând scăderile vineri.

“Ironia este că sectorul bancar rus a realizat progrese importante în ceea ce priveşte interconectarea cu sistemul financiar global. Asta înseamnă că este vulnerabil, reprezintă o pârghie importantă de presiune”, a declarat Strobe Talbott, preşedinte al Brooking Institution şi oficial al Departamentului de Stat al SUA în timpul administraţiei Clinton.

Conform Trezoreriei SUA, Rusia deţinea la finele anului trecut obligaţiuni guvernamentale americane în valoare de 138,6 miliarde de dolari.

Alexei Kudrin, fost ministru de Finanţe al Rusiei şi membru al echipei de consilieri pe probleme economice ai preşedintelui Vladimir Putin, a spus, în cursul zilei de joi, că sancţiunile economice ar putea determina retrageri de capital străin de 50 miliarde de dolari pe trimestru din economia rusă.

Companiile care se retrag din Rusia

Afacerile străine sunt sub presiune politică din cauza mișcării internaționale în creștere pentru a lovi Rusia cu sancțiuni, a declarat acesta în cadrul unei reuniuni guvernamentale.

„Pentru a oferi mediului de afaceri o șansă de a lua o decizie ponderată, a fost pregătit un ordin prezidențial pentru a impune restricții temporare la ieșirea din activele rusești”, a spus el.

Măsura vine în urma anunțurilor făcute de marile companii energetice care au anunțat că vor încerca să vândă sau să își limiteze în alt mod implicarea în afaceri în Rusia.

Unul dintre cele mai recente exemple: directorul general al Ford a dat o declarație în care se spune că „cu efect imediat, Ford suspendă operațiunile noastre limitate din Rusia și ia măsuri pentru a sprijini Fondul Global Giving de ajutorare a Ucrainei”.

General Motors a declarat că a oprit toate exporturile către țară „până la noi ordine”. GM nu are o prezență semnificativă acolo, vinde doar aproximativ 3.000 de vehicule pe an prin 16 locații de dealeri, potrivit unui purtător de cuvânt. Aceasta este din cele peste 6 milioane de vehicule pe care producătorul auto din Detroit le vinde anual în întreaga lume.

Boeing a declarat, marți, că va suspenda sprijinul pentru companiile aeriene ruse. Un purtător de cuvânt al companiei a confirmat că întrerupe „serviciile de piese, întreținere și asistență tehnică pentru companiile aeriene ruse” și, de asemenea, „a suspendat operațiunile majore la Moscova și a închis temporar biroul nostru din Kiev”.
„Pe măsură ce conflictul continuă, echipele noastre sunt concentrate pe asigurarea siguranței coechipierilor noștri din regiune”, a adăugat reprezentantul.

Airbus a urmat Boeing cu o mișcare similară miercuri. Într-o declarație, producătorul de avioane a spus că a „suspendat serviciile de asistență pentru companiile aeriene ruse, precum și furnizarea de piese de schimb către țară”.

Meta, părintele Facebook (FB), a declarat luni că va bloca accesul la posturile de știri rusești RT și Sputnik din Uniunea Europeană. Mișcarea vine după ce au primit „cereri de la un număr de guverne și UE de a lua măsuri suplimentare în legătură cu mass-media controlată de stat rus”, a scris Nick Clegg, vicepreședintele afacerilor globale al companiei, într-un tweet.

Twitter (TWTR) a anunțat în mod similar planuri de „reducere a vizibilității și amplificarii” conținutului media de stat rusesc.

Netflix (NFLX) a mai spus luni că refuză să difuzeze canalele de televiziune de stat rusești în țară – lucru pe care streamerul ar fi fost obligat să facă prin legea rusă începând cu această săptămână. „Având în vedere situația actuală, nu avem de gând să adăugăm aceste canale la serviciul nostru”, a declarat compania pentru CNN Business.

Spotify (SPOT) a declarat miercuri că și-a închis biroul din Rusia „pe termen nelimitat” și a restricționat emisiunile „deținute și operate de mass-media rusă afiliată de stat”. Serviciul de streaming a eliminat tot conținutul de pe RT și Sputnik din Europa și din alte regiuni, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

YouTube, care este deținut de Google, a declarat în weekend că a blocat presa de stat rusă din Ucraina, inclusiv RT. Platforma video a mai spus că ar „limita în mod semnificativ recomandările la aceste canale”. Google și YouTube au spus, de asemenea, că nu vor mai permite mass-media de stat ruse să difuzeze reclame sau să monetizeze conținutul lor.

Apple a condamnat violențele și a făcut apel la pace.

„Am întrerupt toate vânzările de produse în Rusia. Săptămâna trecută, am oprit toate exporturile în canalul nostru de vânzări din această țară. Apple Pay și alte servicii au fost limitate. RT News și Sputnik News nu mai sunt disponibile pentru descărcare din App Store în afara Rusiei.

Și am dezactivat atât traficul, cât și incidentele live din Apple Maps în Ucraina, ca măsură de siguranță și precauție pentru cetățenii ucraineni.”

FedEx și UPS: Cele mai importante firme de livrare a coletelor poștale au lansat avertismente similare, potrivit cărora situația din această parte a lumii este prea instabilă pentru a garanta siguranța generală a serviciilor lor.

FedEx a optat pentru „suspendarea temporară a serviciilor de intrare și ieșire în Ucraina și a serviciilor de intrare în Rusia”. UPS a optat pentru o suspendare temporară generală pentru Belarus, Rusia și Ucraina.

Duminică, compania britanică BP a anunțat că va renunța la participația sa de 19,75% din acțiunile deținute la Rosneft, cel mai mare rafinator de petrol din Rusia, ceea ce ar putea duce la o depreciere de până la 25 de miliarde de dolari.

Compania norvegiană Equinor a declarat, de asemenea, duminică, că va ieși din societățile sale mixte din Rusia. În 2021, aceasta deținea active imobilizate în Rusia în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Luni, Shell a anunțat că își va vinde participațiile în proiecte de explorare și producție de petrol și gaze în Rusia, precum și că va rupe legăturile cu proiectul gazoductului Nord Stream 2. Activele sale necirculante din Rusia valorau anul trecut aproximativ 3 miliarde de dolari.

Iar marți, compania franceză TotalEnergies a declarat că nu va mai furniza capital pentru noi proiecte în Rusia – dar nu a spus nimic despre participația sa existentă de 19,4% în Novatek, cea mai mare companie de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, și despre implicarea sa în proiecte de GNL deja aprobate.

Compania italiană Eni, care are parteneriate de lungă durată cu Gazprom și Rosneft din Rusia în producția, explorarea și rafinarea în aval a petrolului, nu a luat poziție în mod public.

Nici Exxon, cu sediul în SUA, care deține o participație de 30% în proiectul Sakhalin LNG din Orientul Îndepărtat al Rusiei, nu a făcut comentarii oficiale.

Dar, potrivit unei surse Exxon, compania a organizat luni o reuniune pentru personalul din cadrul proiectului respectiv, anunțând evacuarea personalului neesențial începând de vineri. A fost elaborat un plan de abandon temporar, iar unele opriri au avut deja loc.

Mastercard (MA) a anunțat luni că a „blocat mai multe instituții financiare” din rețeaua sa ca urmare a sancțiunilor anti-ruse și că va „continua să lucreze cu autoritățile de reglementare în zilele următoare”.

Visa (V) a mai spus marți că ia măsuri pentru a respecta măsurile pe măsură ce acestea evoluează.

Fondurile europene caută, de asemenea, să își reducă expunerea la Rusia.

Unul dintre aceștia este managerul de fonduri britanic Abrdn, care are în administrare active în valoare de 464 de miliarde de lire sterline. Acesta a anunțat marți că nu va mai investi în Rusia și Belarus, menționând într-o declarație că a luat deja măsuri pentru a reduce expunerea noastră la aceste regiuni într-un mod disciplinat, protejând interesele clienților noștri”.

Fondurile de investiții axate pe Rusia limitează retragerile

Între timp, fondurile de investiții axate pe Rusia sunt nevoite să limiteze retragerile investitorilor lor din cauza incertitudinii.

Zece fonduri axate pe Rusia și pe piețele emergente, cu active combinate de 4,2 miliarde de euro, au suspendat până în prezent răscumpărările, a anunțat luni Fitch Ratings.

„Credem că și alte fonduri axate pe Rusia ar putea suspenda răscumpărările, determinate inițial de incapacitatea de a tranzacționa titlurile din portofoliu”, a declarat Fitch, amintind de închiderea Bursei de Valori din Moscova în această săptămână.

„Un val de cereri de răscumpărare din partea investitorilor ar putea agrava rapid situația”, a adăugat agenția de rating.

Divizia de gestionare a activelor JP Morgan a anunțat marți că va suspenda, de asemenea, retragerile din două dintre fondurile sale de investiții. Într-o scrisoare adresată investitorilor din fondul său pentru Rusia și din fondul de acțiuni din Europa emergentă, administratorul de bani a declarat că „condițiile normale de tranzacționare pe piață au fost afectate în mod semnificativ” din cauza războiului din Ucraina purtat de Rusia.

Euroclear, care decontează și păstrează în siguranță valorile mobiliare, a declarat că conturile sale cu omologul său rus, National Settlement Depository (NSD), au fost blocate.

„Toate activele deținute în contul nostru cu NSD sunt înghețate”, a declarat Euroclear într-un buletin informativ, în timp ce a încurajat investitorii să închidă în grabă orice poziție în acțiuni și obligațiuni denominate în ruble.

Deutsche Börse, care a suspendat deja luni tranzacționarea a 16 titluri rusești, inclusiv Sberbank, VTB și Gazprom, a anunțat că va suspenda tranzacționarea tuturor instrumentelor privind obligațiunile rusești, titlurile individuale și produsele structurate aferente de la sfârșitul ședinței de tranzacționare de marți.

Între timp, turbulențele au afectat și sectorul naval. Maersk AS a declarat marți că va opri temporar transportul maritim către și dinspre Rusia, având în vedere sancțiunile impuse țării.